Advocaten & Mediators

Familierecht – Erfrecht

Familierecht Mediation

Echtscheidingsmediation

Familierecht Mediation

Steeds meer scheidende stellen kiezen voor mediation om de gevolgen van hun scheiding te regelen. Dit kan zowel bij een echtscheiding als bij de verbreking van een relatie en/of samenwonen. Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan wettelijk verplicht indien er minderjarige kinderen betrokken zijn bij een scheiding. Om tot een mooi en volledig ouderschapsplan te komen is mediation vaak een goede methode.

Echtscheidingsmediation kan ook voor alle andere onderwerpen van een scheiding toegepast worden: de verdeling, kinderalimentatie, partneralimentatie, wie er in de woning mag blijven wonen of dat deze bijvoorbeeld verkocht zal worden, de pensioenrechten. Over al deze onderwerpen kan overeenstemming gevonden worden.

Deze overeenstemming wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst (“convenant”). In geval van een echtscheiding wordt het echtscheidingsconvenant met het echtscheidingsverzoek aan de rechtbank gezonden. Het is dan niet meer nodig om persoonlijk naar de rechtbank te gaan. Een langdurige echtscheidingsprocedure, waarin conflicten met behulp van advocaten worden uitgevochten wordt zo vermeden. Dat scheelt een hoop ergernis en kosten! En uw kinderen zullen u dankbaar zijn dat zij geen ruziënde ouders hebben, die hen het gevoel geven dat zij misschien partij moeten trekken.

Bij mediation zoekt u dus samen naar oplossingen. U voorkomt daarmee dat u een rechter een knoop laat doorhakken. Het komt regelmatig voor dat geen van beide partijen blij is met de beslissing van een rechter. In een aantal gevallen leidt dit dan weer tot hoger beroep. Indien u samen tot een oplossing komt, dan is de kans groot dat de gevonden oplossing ook wordt nageleefd.

Mediation is meestal veel sneller en goedkoper dan een procedure bij de rechtbank. Er is, als dat nodig is, ook aandacht voor niet-juridische zaken, zoals emoties en verwachtingen.

Indien u overweegt de gevolgen van een scheiding via mediation te regelen kunt u contact opnemen met Hans de Visser of Petra de Vries. Zij hebben beide meer dan 25 jaar ervaring als advocaat en mediator. Zij zijn lid van de vFAS (www.vfas.nl), de specialistenvereniging van familierecht-advocaten en scheidingsbemiddelaars. U kunt vrijblijvend voor nadere informatie over scheiding en mediation bij hen terecht.